Jordgubbsmoussetårta.

Här kommer receptet på jordgubbsmoussetårta på krispig chokladbotten :)

30 minter + 3 timmar i frysen.
Tårtan är glutenfri och kan förberedas någon dag innan och förvaras i frysen. Botten av Rice Krispies mjuknar vid lång förvaring i frys eller kyl.

Botten:
200 g vit choklad
6 dl rice krispies

Mousse:
1 liter färska eller 900 g frysta (tinade) jordgubbar
2 1/2 dl strösocker
1 citron, rivet skal + 1/2 dl pressad.
7 gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
1. Vik två bakplåtspapper 3-4 gånger till två långa remsor, lika breda som två 1 1/2 liters brödformar. Täck bottnnarna och kortsidorna.

2. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner rice krispies och fördela i botten på de båda formarna. Ställ kallt att stelna.

3. Mixa jordgubbarna, socker, citronskal och saft tills sockret löst sig i en matberedare eller mixer.

4. Lägg gelatinblad i kallt vatten 5 minuter. Vispa under tiden grädden fluffig i en stor skål. Rör ner yoghurt och jordgubbsmix men spara 1-1 1/2 del till rippel.

5. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner ett par deciliter av gräddblandningen i gelatinbladen och häll det i en fin stråle under omrörning i moussen. Fördela moussen över bottnarna. Häll ripplet i en ringlande rörelse överst och ställ formarna i frysen.

6. Ta fram moussen 1 timme före servering, lossa formarna och dra av papperet, låt stå i sval eller rumstemperatur. Servera gärna färska jordgubbar eller andra bär till.

Lycka till! Det blir verkligen supergott =)



Det känns som en riktig sommarefterätt, men vi ska äta det ikväll =)


(Källa - tidningen Allt om mat, sommarspecial 2007)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0